Má vlast (přípravná fáze)

Mámo, kam jsi dala otvírák? Aneb vysvětlivky pro sportovní fanoušky.

Je dvanáctého května, začíná tedy Pražské jaro. Tahanice s Českou televizí jsou už vyřešeny, takže se diváci ČT1 mohou těšit na přímý přenos. Ve stejný čas, tedy v osm večer, ale začíná na ČT2 přenos čtvrtfinálového utkání v ledním hokeji. A to může způsobit problém.

Sportovní fanoušek omylem přepne a nestačí se divit, co se to hraje. Pravidla ledního hokeje jsou totiž od pravidel orchestrální hudby značně odlišná, a – proč si to nepřiznat – i nepřehledná.

Oproti běžným "domácí" - "hosté" totiž typicky hrají čtyři týmy: "smyčce", "dechy", "žestě" a "bicí". Hřiště je poměrně malé a hráči všech teamů jsou na něm nepohodlně namačkáni, takže se po celou dobu utkání nehnou z místa. Navíc mají mnozí z nich rozsáhlou výstroj.

Smyčcoví hráči například používají velmi tenkých hokejek, na konci nezahnutých, leč špičatých, kterými manipulují až v bláznivém tempu a ve velkém prostoru, takže mohou nepozorného spoluhráče i zranit. Obvykle se takové případy klasifikují jako crosscheck či hra vysokou holí. K bodycheckům se hráči uchylují jen ojediněle.

Kvůli ochraně svého zdraví se obvykle smyčcoví hráči sdružují do několika synchronizovaných skupin. Taková synchonizovaná skupina pak tahá smyčci v každé chvíli stejným směrem, takže si hráči nejen neublíží, ale navíc i působí esteticky (srov. s akvabelami).

Vzhledem k malým rozměrům hřiště si skladby obvykle vystačí jen s jedním rozhodčím. Protože ale na hříšti bývá i přes sto hráčů, vyžaduje tato role skutečně odolné jedince. Před vysvětlením úlohy rozhodčího je ale třeba osvětlit, jak vlastně hra probíhá.

Narozdíl od většiny sportů (snad s výjimkou českého fotbalu) je totiž průběh utkání stanoven předem. Hráči mají před sebou zápis toho, kdy mají vyrazit, kdy kličkovat, jak moc atd. Rozhodčí pak kontroluje, jestli se všichni tohoto zápisu drží, povzbuzuje nedomrlé, utišuje příliš halasné, udává přesné nástupy a vůbec stanovuje rytmus celé hry.

Po skončení utkání se tleská všem, vítěz utkání se typicky neurčuje, ale rozhodčí odměňuje nejužitečnější hráče zápasu.

Pro oživení utkání bývají občas pozváni všelijací hosté, kteří nepatří k žádným plejerům základních čtyř teamů. Jedná se například o klavír nebo o harfy. To je i případ dnešního utkání "Bedřich Smetana: Má vlast". Očekává se, že se harfy pokusí o sólový nástup hned na začátku utkání.

Dnes večer hraje London Symphony Orchestra. Britové mají silné mužstvo, rozhodčí Davis je nekompromisní, a tak můžeme očekávat svižnou hru. Davis se již v tisku vyjádřil, že nechystá žádná překvapení. Důležitý je tah na branku, ale chystá se především hezký a chytrý zápas. Má vlast se bude hrát na dva poločasy.

Se sportovní terminologií pomohli Adbar, Pegas a nejmenovaný redaktor serveru hokej.cz.

4 comments: