Nakupuji cédéčka

V sobotu jsem si zajel do Balexertu nakoupit nějaká cédéčka. Už dlouho jsem tam nebyl a tak byla velká naděje, že budou mít nějaké novinky, na které mám zálusk. Že si budu odnášet devatenáct kousků, to jsem ale skutečně nečekal.

Jak jsem vstoupil do maličkého obchůdku, hned mi bylo jasné, že jsem si zadělal na průšvih. Zapomněl jsem si totiž s sebou vzít seznam svých CD (k nahlédnutí). To se pak těžko nakupuje, když u všeho, co vezmete do ruky, musíte pátrat v paměti, jestli už to doma máte nebo nemáte, a jestli máte, tak od koho.



Jednoznačným zklamáním pro mě byla poslední Abbadova nahrávka Beethoveny Páté symfonie (s Berlíňáky). Nahrávka je zvukově neostrá, s příliš dlouhým dozvukem, jako kdyby to Abbado přeháněl s pedalizováním. Tempa mi skoro až vyhovují, ale Gardiner zůstává nepřekonán.

Věřte nebo ne, do minulého týdne jsem neměl žádnou nahrávku Čajkovského První symfonie. Už jsem to napravil. Bostoňáci ji hrajou pěkně a nepociťuju touhu pořizovat si něco dalšího pro srovnání (narozdíl od Páté a Šesté symfonie — od každé mám pět různých nahrávek, to tedy opravdu nevím proč).

Dokonce jsem si koupil i Bacha! Já, pro kterého hudba začíná romantismem! No ale nekupte Gardinera za dvě stovky, že. Vánoce za dveřmi, však ono se to Vánoční oratorium ještě bude hodit.

Toho klavírního materiálu, co teď mám! Prokofjev, Stravinský, Gershwin... Taky pár zajímavých Američanů, no a pochopitelně další cédéčko Schubertových písní, na těch já "úplně ulítávám".

Pro skutečné fajnšmekry je ale edice compositeurs d'aujourd'hui (skladatelé dneška), ve které máte možnost se seznámit se skladateli, o jejichž existenci jste neměli ani tušení, a poslechnout si jejich skladby z 80. a 90. let dvacátého století. Je to naprosto fantastické — a co si budeme povídat, všichni ti Beethovenové, Mendelssohni, Šostakovičové a Janáčci už trochu nudí (pomineme-li, že už delší dobu nenapsali nic nového).

Do Vánoc teď mám tak akorát dost času, abych si ta nová cédéčka řádně poslechl. A doufám, že v Bontonlandu na Václaváku budou mít nějaké pořádné předvánoční slevy!

No comments:

Post a Comment