Eva Olmerová

Před sedmdesáti lety se narodila Eva Olmerová, nejlepší česká jazzová zpěvačka.

Olmerová byla samouk, zpívala po kavárnách, kde ji objevil semaforský skladatel a režisér Karel Mareš. Nastoupila do Semaforu, ale bylo jí zakázáno účinkovat v Praze, a tak odjel Semafor hostovat se hrou Šest žen do plzeňské Alfy.

Zákazy jí pronásledovaly neustále - její dědeček pracoval ve Velké Británii pro Edvarda Beneše, její (druhý) manžel emigroval, ona sama vrazila jednomu esenbákovi facku (a šla na rok sedět).

V dubnu 1968 natočila svou první LP desku Jazz Feelin' - s Rudolfem Roklem a S+HQ. Desku nazpívala anglicky, v ČSSR byla stažena z prodeje, ale na západě už se o ní vědělo. Když Ella Fitzgeraldová zpívala v Praze, seznámily se spolu, a Fitzgeraldová pak trvala na tom, že s ní musí Olmerová evropské turné dokončit. Pragokoncert ale neobměkčila.

V osmdesátých letech se objevila Olmerová znovu, tentokrát s Michaelem Kocábem, a vydala alba Zahraj pro mne a Vítr je rváč, později pak Dvojčata (s Jitkou Vrbovou) a Svíčka a stín (s Janou Koubkovou a Peterem Lipou).

Eva Olmerová žila bouřlivý a klikatý život, plný zpěvu, alkoholu a drog. Zemřela po těžké nemoci v srpnu 1993. Česká Bessie Smithová.

Update: Nový web Evy Olmerové

17 comments:



  1. Nezasloužila by si Eva Olmerová ještě něco víc?Třeba foto a více informací ze života, texty písniček a tak...

    ReplyDelete


  2. Možná jo, ale zase tady nechci protěžovat příbuzné, že...

    ReplyDelete


  3. Marně čekám, že už konečně na některé z kompilací vyjde pecka Evy Olmerové z filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku! Bohužel nevím, jak se jmenuje, ale zpívá se v ní něco jako: ... v posteli praskaj péra a .... hraje jazz...

    ReplyDelete


  4. Ahoj Petře, prosím Tě, ráda bych měla text písně MY LITTLE BOAT, doufám, že se tak jmenuje, nemůžu ho nikde sehnat, třeba víš, o kterou píseň jde, díky Vlaďka

    ReplyDelete


  5. V roku 1963 napísal Jarda Mottl pre Evu Olmerovú pieseň "Svět ticha", ale natočená bola až v roku 1967.Kde by sa dal získať text a akordy? Melódiu mám zo starej nekvalitnej nahrávky.

    Ďakujem Alex

    ReplyDelete


  6. Ráda bych zjistila,kdo režíroval dokument o Evě Olmerove,ktery kdysi vysílala Čt.JEDINÉ CO VÍM,ŽE TO BYLA ŽENA.

    ReplyDelete


  7. Proměny přítelkyně Evy, dokument Drahomíry Vihanové.

    ReplyDelete


  8. ahojky prosímvás jak se jmenuje v originálu píseň tam pod nebeskou bání?
    odpovězte mi pro¨sím na mail

    ReplyDelete


  9. Ahoj:)
    tak jsem hledala po netu texty písní Evy Olmerové, a padl tam odkaz na Tvoje stránky, čímž vlastně jsem zjistila, že Tě přece znám, tímž Tě zdravím a vzkazuju, že novoroční předsevzetí/přání se mi plní jenom občas a v záblescích.:)
    Daisy
    a PS. kdybys prosím mněl nějaké její texty, nebo odkaz, kde bych mohla najít? Dík.

    ReplyDelete


  10. Zdravím , Evě se v naší banánové republice žádný nevyrovná intonací ani charakterem ! Byl to přímý člověk a lidé její kvality to nemají lehké v žádné době jednají-li příkmo ! Zasloužila by si víc pozornosti než naši kašpaři ve vládě ! Rozhodně by nebyl marný \"FANKLUB\" ! Uvažujte o založení , kdo máte moc ! D9KY !!! Jarmila Bílá z Prahy 4

    ReplyDelete


  11. ОТЛИЧНАЯ ПЕВИЦА с Уважением Михаил Иноземцев Россия Санкт Петербург

    ReplyDelete


  12. Rád bych získal nevydané/na deskách/ písně Evy Olmerové - např. Jizva, Marná cesta, Rozbitý blues . . .
    Můžete mi,prosím, někdo pomoct?

    Jirka

    ReplyDelete


  13. Najde se nějaká amaterská skupina, která by uměla zahrát písenˇ Evy Olmerové Čekej tiše ? Ráda bych si ji zazpívala s touto kapelou z Českých Budějovic.

    ReplyDelete


  14. SLYSELA JSEM, ZE VYCHAZI NOVE CD EVY OLMEROVE. JAK SE PROSIM JMENUJE A KDE SE DA SEHNAT? DEKUJI

    ReplyDelete


  15. Jmenuje se Legenda, od 21. 1. je běžně v obchodech.

    ReplyDelete


  16. děkuji, konečně se objevujou informace a materiály k Evě Olmerový.Dá se sehnat LP deska Jazz Feelin\'popřípadě CD....děkuji MM

    ReplyDelete