Hudební drobečky

Tím nejdůležitějším je nástup Valerije Gergieva do čela LSO.


Co to přinese, nevím, ale zvědavý jsem, to ano. Colina Davise vystřídá v lednu 2007. Královskou liverpoolskou filharmonii zase povede, už od září 2006, Vasilij Petrenko, nijak zvlášť známý devětadvacetiletý dirigent ze Sankt Petěrburku. Kdo z té nové dirigentské generace doroste do geniality? Takový Ilan Volkov (BBC SSO) má také dobře našlápnuto.

Fritzu Wunderlichovi, slavnému německému tenorovi, by letos bylo - kdyby před třiceti devíti lety nezemřel - sedmdesát pět let, takže není divu, že jsme oblaženi novou kompilací od DG, můžete si poslechnout ukázky. A před dvěma měsíci zemřel (v jedenadevadesáti letech!) Carlo Maria Giulini - nějakých speciálů z jeho bohaté diskografie se tedy také jistě dočkáme (v katalogu jej mají EMI, DG i Sony).

Co se týče nahrávek, největší slávou posledních měsíců je asi Boulezův Prsten z roku 1976 na DVD, dokonce na osmi discích, ale jaké bonusy jsou na těch čtyřech discíh navíc, se mi nepodařilo zjistit. K dispozici jsou videoukázky, a v Německu se Prsten dokonce promítá v kinech.

Příští rok bude v Bayreuthu dirigovat Prsten Christian Thielemann, jeho Parsifal s Plácidem Domingem, natočený před pár měsíci ve Vídni, má vyjít v březnu 2006.

Magdalena Kožená zpívá v Metropolitní Cosi fan tutte a v Edinburghu s Charlesem Mackerrasem La clemenza di Tito (zřejmě vyjde jako CD). V neděli má Kožená tamtéž písňový recitál, můžete si jej poslechnout (a nejen ten!) na BBC Radio 3. Jak už bývá u této stanice pomalu zvykem, záznam je dostupný (leč nikoli stažitelný) sedm dnů.

A Anne Sofie von Otter už natáčí vánoční album. Však už je srpen, že.

No comments:

Post a Comment