Do Bontonlandu pro hudbu

Poslední dobou se tu vyrojilo několik dotazů, kde sehnat hudební nahrávky.

Bontonland v Praze na Václavském náměstí je takovým malým rájem. Oddělení vážné hudby v něm praská ve švech a ještě nikde jinde jsem neviděl širší nabídku.

S hloubkou už to není tak slavné. Onehdá jsem toužil po čtvrté Mahlerově symfonii, našel jsem asi osm různých nahrávek, ale já zrovna chtěl tu devátou (Bersteina s Wittkem na DG). Ale prodavači jsou milí a pokud přesně víte, co hledáte, dokáží mnohé objednat. A pokud nevíte, půjčí vám katalogy, ve kterých si můžete listovat celé hodiny. Máte-li do Prahy daleko, najděte si svůj lokální Bonton, objednávky přijímají i tam.

Prohledávat katalogy na internetu bývá někdy ošidné. Několikrát se mi stalo, že jsem našel nahrávku, která se distribuuje pouze v Americe, nebo sice v Evropě, ale ČR se do Evropy nepočítá. A někdy je objednání na dlouhé lokty, na Harnoncourtovu Mou vlast jsem čekal půl roku.

Nejzávažnějším problémem je ale cena. Když porovnám cenové relace v Praze a v Ženevě, často se  pražské ceny liší jen maličko. V některých případech jsou ale rozdíly nehorázné (a to se netýká jen vážné hudby). Za Parsifala s Karajanem chtějí v Bontonlandu dva tisíce. Oproti necelé pětistovce tady se mi to zdá docela silná káva.

2 comments:



  1. Jen jestli nebyl ten Karajan opatřen nálepkou "Import Japan" :) V klasice nevím, ale v oddelení jazzu takové desky nacházím a stojí 1800,- a výš. Jinak zvukově nekvalitní šunt se dá pořídit i do tří stovek, ale kvalitní nahrávky od ECM nebo remasterované Verve pod 600 nejdou. Jen s tou chválou chování bych byl trochu opatrnější, i když prodavači vážné hudby jsou možná o něco kultivovanější(?)

    ReplyDelete


  2. Kdepak, je to normální DG. Ale holt full price, 4 disky. Výběrové reedice se dneska prodávají i pod tři stovky, to už je skoro luxus, že.

    ReplyDelete