Landa pro český národ

Poslední dobou na mne tragicky dolehly dvě události na české hudební scéně. Tou jednou je pochopitelně asijský osud Karla Gotta a tou druhou Daniel Landa s Krylovými písněmi.

Být Karlem Gottem, tak se tam schválně někde schovám, nechám se prohlásit za mrtvého, a ukažte, novináři, co o mně napíšete! Prodej desek stoupne, a pak se objevím živý a zdravý s nějakým srdcervoucím příběhem a uspořádám charitativní koncert. Karel jako by snad v tom šoubyznysu vůbec nežil.

Daniel Landa, to už je jiná káva. Dostal se mi teď do rukou jeho Večer s písní Karla Kryla pro český národ na CD. Landa mě dojal, plakal jsem vzteky.

Nejdřív ke kladu nahrávky: trvá jen půl hodiny. Takže za to plus, mohlo to být horší.

"Bratříčku - zavírej vrátka, tahle písnička mluví skutečně... sama za sebe, DOBŘE ji poslouchejte!" Ano, pochopili jste správně, Landa byl i průvodcem večera. A co teprve tohle: "Ou, teď přijde smutná písnička - - - tu bych rád věnoval přímo Karlovi Krylovi, a jmenuje se Karavana mraků. Škoda, že jsem si nemohl potřást rukou s tímhletím člověkem."

Za hudebním doprovodem stojí komorní orchestr a sbor pražské Konzervatoře Jana Deyla, ale kdo je schovaný za aranžmá, to jsem se nikde nedočetl ("Hudba: Karel Kryl", to asi nebude ono). Nic proti předělávkám původní strohé kytary, třeba taková Missa to dělá více než dobře, ale tak nenápadité, zoufale nudné a trapné aranže, to musí jít člověk v světa kraj, aby je našel. Zejména sbor dopadl až karikaturně (aspoň že překrývá některé Landovy lapsy). A refrén Anděla, to měl být pokus o kontrapunkt, nebo jenom někdo špatně přepsal noty?

Landa je totiž absolutně nejistý, intonačně i textově (výpadky napovídají, že jde o nenacvičený zpěv z listu), někdy dokonce snad ani nechápe, o čem zpívá (to časté, textově neodůvodněné zdrsnění hlasu!, nesmyslné výkřiky vyznání po skončení některých písní). A tak se zvesele běhá z tóniny do tóniny, melodie se kroutí, mečí se "Salomééé", zapomíná se, že ne všechna slova jsou jed-no-sla-bič-ná, a občas jako by to spíš byl Krysař.

Asi nejkrutěji odnesl celé to nepochopení Žalm sedmdesátý první. Z žalmu, který Kryl ve svém průseriálu na Svobodné Evropě uvozuje citátem "Jen práce statečná a vytrvalá píle / pokorou zvítězí a dojde svého cíle.", si Landa neodnesl vůbec nic, ba ani ten název ("Žalm sedmdesát jedna!").

Trochu té pokory, pane Lando, co říkáte...

O komentáře již nemám zájem, děkuji za pochopení.

135 comments:



  1. svatá slova. Karel Kryl musi v hrobě pogovat, jestli to vidí!

    ReplyDelete


  2. Daniel Landa, to už je jiná kráva.

    ReplyDelete


  3. myslíš koník pony?

    ReplyDelete
  4. Velký obdivovatel Karla KrylaJanuary 23, 2005 at 8:54 AM



    Náhodou jsem zabrousil na tyto stránky a jsem velice nadšen že se zde setkávám se stejnými názory, které cítím i já - a nedalo mi to, abych sem nenapsal. S vystupováním pana Landy pod záštitou Karla Kryla, jsem velice nespokojen. Vždyť to ani nejde srovnat s Krylem, natož to poslouchat... Když si vzpomenu na malou postavu (s velkou kytarou) a nádherný křehký hlas Kryla, a někdo to srovnává s řvoucím Landou (který podle mě nepochopil význam písní...) je mi nevolno, myslím že toto si Kryl zrovna nezasloužil...Je to znesvěcení!!!

    ReplyDelete


  5. Pokoru u pana Landy nehledejte, jrste o nem uslysime, jeho novy rad a slouzena mse pro sektare ve Vysehradske kapitole, to je pouze uvod pro zalozeni strany, ktera nebude nepodobna Sladkove. Ale Landa je vic mazany a nebezpecny.

    ReplyDelete


  6. jste hráblí??? vždyť KRYL neuměl hrát na kytaru ani zpívat landa ty texty převedl do mnohem lepší formy. Hawk

    ReplyDelete


  7. Jen náhodou jsem si přečetla vaše komentáře a upřímně.. nedokážu si na české scéně představit nikoho jinýho, kdo by mohl nazpívat Krylovy písničky! Na to možná namítnete, že to nikdo ani dělat nemusí, protože Kryl je Kryl, s čímž fakt souhlasím! Ale pokud jste někdy v životě slyšeli Landovy písničky, myslím jeho vlastní písničky a i jeho vlastní texty a považujete je jen za nesmysly poblouzněnýho chlapa, pak se asi ani nemá cenu pozastavovat nad tímhle vaším názorem! Landa je pro mě osobně hodně inteligentní člověk, kterej dává do textů a do muziky hodně ze sebe a já jsem vážně šťastná, když poslouchám jeho hudbu! Krylovy písničky poznamenaly určitě každýho, jsou úžasný a dojímají, ale proč to vidět jen tak jednostranně?? To je všechno... Mějte se hezky!

    ReplyDelete


  8. Jo, a ještě něco... Landa není v žádném případě nebezpečnej! Nechápu, jak to může někdo tvrdit! Jsem normální obyčejná holka, která nemá vyholenou hlavu a nesnáší rasismus a dokážu naprosto rozpoznat, KDO je nebezpečnej! Poslechněte si někdy jeho novodobější muziku... Tak teď už vážně konec! Hezký den!

    ReplyDelete


  9. Snad se pan Landa snažil vystihnout Krylovy písně,ale Kryl byl prostě jen Kryl.Jako je Landa prostě jen Landa.Znám mnohem horší verze převzatých písní,ze kterých by měl blít i sám interpret,který je převzal a zpívá.Landa Kryla uctívá,jen jeho písně interpretuje jinak,význam slova zůstává.Doba je jinde,krutější.Kdo z nás znal Kryla osobně a ví jak to doslova myslel nebo jen chtěl ulechčit dobu lidem a povzbudit.Není Landa to samý v jiný situaci?Jeho vlastní texty taky stojí za to a z úst pan Kryla by zněly dost divně,ale špatný by to nebylo.

    ReplyDelete


  10. Tento článek je klasická ukázka házení hnoje bez udání důvodu (hlavně odstavec začínající "Bratříčku - zavírej vrátka..." je prostě hozený do placu bez komentáře jako že prostě to co Dan říká mezi písněmi se prostě sprosté odsouzeníhodné a hotovo.Tečka.) Co se týká hodnocení projevu, to už je aspoň trochu odůvodněno a tady se rozhodně neshodneme, podle mě je to uděláno skvěle, ale to už je každého věc, co se mu líbí). Mimochodem ten první odstavec o Gottovi, to je doufám legrace.

    ReplyDelete


  11. Ještě jedna věc - už několikrát jsem se setkal od kritiků pana Landy s prohlášením, že Landa nepochopil význam písní K. Kryla. Chtěl bych nějaké vysvětlení, třeba od Velkého obdivovatele Karla Kryla nebo i někoho jiného.

    ReplyDelete
  12. Unauthorized & UnregistredFebruary 24, 2005 at 3:40 PM



    Myslím, že většina z vás asi nepochopila o co Landovi šlo. Landa chtěl upozornit na hroši situaci(jak politickou tak vlasteneckou), která teď mezi lidmi vládne. A koho lepšího k tomu měl použít než pana Kryla. Mám doopravdy rad lidi, kteří si mysli, že Landa je "magor" jen proto, že je to Landa. Kvuli takovým musím dobíjet několikrát denně. U jeho pisniček se MUSÍ PŘEMÝŠLET. To je to, co vetšině z VÁS dělá obrovský problémy.

    ReplyDelete


  13. Ano, ano, napriklad tyhle texty nuti jednoho poradnemu k zamysleni:
    "Kdybych byl chytrej, tak bych nebyl blbej,
    kdybych nebyl blbej, byl bych jako Einstein."
    nebo
    "Ty jseš moje láska
    a já jsem tvůj kanec."
    a abych nebyla nespravedliva, tak neco se starsi doby
    "Holky a mašiny
    záplaty na džíny
    lahodnej žlutej mok
    je kupředu krok."

    ne, Landovy texty opravdu nevynikaji zadnou zvlastni originalitou, stejne tak jako hudba jeho pisni, ktera je naprosto fadni a nejake napady, aby clovek pohledal.
    Neupiram mu misto na trhu a jeho fanoucci necht ho maji radi, ale s Krylem skutecne slapl naprosto vedle. Mozna by Kryla mohl prezpivat treba i Karel Gott, co rikate? Minimalne je k tomu lepe hlasove vybaven.

    ReplyDelete


  14. Já jsem Karla Kryla znal osobně, velice se věnuji jeho tvorbě, jak písničkářské tak i knižní... Jsem toho názoru, že s Landou oba Kryla velmi ctíme, ale i tak se mi jeho podání písní moc nelíbí, velice pozvedl Kryla v obecné povědomí, ale zase na druhou stranu se v dnešním světě setkávám s tím, že mnohdy nikdo ani neví kdo je to Kryl a hned ho odsuzuje, jen kvůli tomu, že jeho Landa musí být ten nejlepší...
    Zajímalo by mě jestli Landa provádí nějakou charitativní činnost - jestliže se tak věrně hlásí k odkazu K. Kryla tak by ji měl následovat i s jeho vlasteneckou činností (o které se toho málo ví)

    ReplyDelete


  15. No zajimalo by me jestli jste, nekdy slyseli bratra Karla Kryla. Pred par lety mel turne s jeho skladbami s Pepou Nosem a to byla oprvadu ostuda. Myslim ze Landova uprava Krylovych skladeb je celkem dobra (u par skladeb).

    ReplyDelete


  16. No mám dojem že Kryla si dnes do huby bere kde kdo, každej se chlubí tím co vyhrabal v popelnici Karla Kryla, mimochodem Kryl se dost často ozývá i na mítincích KSČM a s. Grebeníček prohlásil, že Kryla často poslouchá.Když dva dělají totéž není to nikdy totéž a intelektuální úroveň Landy se přece s Krylem nedá srovnávat! Co si mám myslet o chlápkovi kterýmu táhne na 40 a kterej u sebe stále nosí útočný nůž a kterej si (patrně po shlédnutí Pána prstenu) hraje na rytíře.....kašpar..

    ReplyDelete


  17. co to kecáš za HOVADINY!!!!!!!!
    ty seš kašpar. ty nepatříš k nám bastarde o svým světě sníš, že spěješ k peklu až na konci svý cesty pochopíš. jen tě v ulicích potkám, útěkem se nespasíš, podrážku mojí boty ve svým ksichtě ucítíš. a tohle si dobře pamatuj ty magore.

    ReplyDelete


  18. :-))) Jak vidno z předchozího příspěvku, styl, jakým diskutují anonymní Landovi fanoušci, o ledasčem vypovídá....Zakomplexovaní, agresívní debílci..:-)))

    ReplyDelete


  19. Jak muze nekdo rict ze Landa nepochopil Krylovi texty a zaroven napsat neco takovyho jako je ten clanek nebo nektery komentare??? Mate pocit ze by na vas byl pan Kryl hrdej kdyby videl jakym zpusobem ho tady "obhajujete"? Zvlastni, lidi co ho znali osobne jak tady rikaji (asi 2) tak tady nikoho neobvinili, vyjadrili svuj nazor (ze se jim treba nelibi tohle provedeni), ale nemeli ocividne zapotrebi tady osocovat nebo vybijet si svoje vlastni komplexi. To jsou lidi co pochopili... tak a ted mi povezte vy antiLandove, vite vubec o nem neco, nebo o jeho hudbe? Napriklad proc nema vlasy (ne, opravdu to neni protoze je to skinhead)? Nebo ze dela charitu a dalsi veci? Nebo ze ta vase agresivita byla u nej k videni naposledy pred skoro 15 lety? A VY tady rikejte neco o tom kdo nepochopil Kryla... me se taky nelibi zpracovani vsech tech pisnicek a nejsem zadnej Landa fun, ale nektery jsou hezky a to ze kazdej nema 3 oktavy hlasovej rozsah jako pan Kryl jeste neznamena, ze je z principu spatnej. Jak nekdo spravne poznamenal: odsuzovat Landu jenom protoze je to Landa. (muzete si to prevest i obecne) Tomu opravdu rikam zpusob Karla Kryla (ironie).

    ReplyDelete


  20. Ježkovy voči! Jaký vlastenectví? Co to je za pojem? Mohl by mi to někdo vysvětlit? Nebo co je to "horší vlastenecká situace"? Jakej to má v dnešní době význam?

    ReplyDelete


  21. Brumla: Co je to vlastenectví? Jaký má v dnešní době význam? Jaký asi může mít význam mít rád svůj národ. Chtít se chovat ke svému okolí tak, aby vzkvétalo, abychom se tady měli všichni líp, než se máme. Znát dějiny země, kde jsi se narodil. Být hrdý na to, co dokázali tvoji předci. Vědět, že to, že ses narodil v relativně stabilním státě s celkem ucházející životním prostředím (jen si to srovnej třeba s Ruskem), je zásluhou lidí, kteří tu byly před tebou. Že mnozí z nich vybojovali náš stát se zbraní v ruce, že za něj položili vlastní život. Ctít hodnoty, pro které zemřelo mnoho tvých předků a chovat se tak, aby jejich oběti nebyly zbytečné. Abychom se k sobě chovali líp a neplivali po sobě na každém kroku, nezáviděli si, nehrabali všichni jen pro sebe. Možná i tvoji příbuzní za války zemřeli pro tuhle prťavou zemi, když nás Němci hodlali spolknout. A víš proč to lidé dělali? Protože jim nebylo jedno, že by oni sami a budoucí generace byly ožebračeny o svoji zemi, svobodu a hrdost. Copak je tohle nutné někomu vysvětlovat? Vůbec nechápu, jak za to může někdo někoho (třeba Landu) odsuzovat. To je prostě neuvěřitelné.

    ReplyDelete


  22. No znalost dějin.. nevím možná jsem to špatně pochopil, ale například Landova píseň 1938 mi připadá, jako prvoplánový vyjádření názoru" "měli jsme se bránit" - což teda nesvědčí o hlubokých znalostech dějepisu...ale jak říkám možná je to jen můj pocit

    ReplyDelete


  23. P.S.: Co je to národ? Jak se to definuje..?

    ReplyDelete


  24. Brumla: Já mám zas pocit, že tam Landa především popisuje pocity vojáků a lidí, kteří tehdy na hranicích stáli a chtěli bránit republiku (poprvé v její existenci). TU republiku, kterou jsme si vybojovali, dvacet let budovali a která byla pro všechny velkou nadějí po staletích habsburského područí. Viděl jsem dokumenty a slyšel rozhovory s vojáky, kteří u toho byli a kteří s brekem odcházeli domů, když přišel mnichovský diktát. Zeptej se jich, jestli jsme se měli bránit...Stejná otázka je, jestli husité byly hrdinové nebo banda zlodějů, kteří opozdily vývoj v Čechách o padesát let oproti zbytku Evropy. Většina historiků ti dnes řekne to druhé, tak proč se po Žižkovi a Prokopu Holém jmenuje kdejaká ulice a Češi se k husitům po staletí obracejí jako k hrdinům? Mnohdy spočívá význam historických osobností právě v hrdosti, kterou pro ně cítí moderní národ (národ = společenství lidí na určitém území, které k sobě váže společný jazyk a kultůra - asi už si tu definici nepamatuji úplně přesně ale podstatu jsem, myslím, pochytil). Myslím, že člověku, který si váží odkazu předků, dává tohle vědomí sílu, aby byl lepší, protože má své morální vzory. Co se stane když mu ty vzory někdo vezme tím, že je popře...

    ReplyDelete


  25. Mimochodem, dnes je vlastenectví nejčastěji spojováno s nacionalismem a následně s nacismem. Nacismus prachsprostě zneužil vygradovaného vlasteneckého citu němců, kteří trpěli válečnými reparacemi po první válce, a přetvořil ho ve zvrácenou ideologii, která už toho s vlastenectvím měla společného opravdu málo. Bohužel ten punc zvrácenosti zůstal vlastenectví i po porážce nacismu a trpí tím dodnes. A trpí tím i všichni, kdo se k vlastenectví upřímě hlásí.

    ReplyDelete


  26. kulida: landovy texty opravdu k zamyšlení nutí:

    Hledajíc protivníka stavíme barikády,
    viníme ostatní, sami tak čistí,
    co všechno dáme za naše kamarády,
    kteří to vlastně jsou, nejsme si jistí.

    Král je klaun a klaun je králem,
    pískot nese se znuděným sálem,
    a tak pícha vládne sama mase,
    nežijeme, přežíváme, popereme se tu zase.

    Ze lva se stal pejsek na řetězu,
    slintá, čeká na odměnu od vítězů.


    Je strašně jednoduché vytrhnout z tvorby jeden druh textu, postavit na něm obecný závěr a podsouvat ho někomu, kdo se v tom tak nevyzná. Na tom fungují i mnohé totalitní systémy.

    ReplyDelete


  27. no tak s tou definicí národa to právě není zas tak jednoduchý. Společné území? Co třeba Židé? Proti společnému jazyku lze uvést třeba Švýcary. Je zajímacvý že například Marokánci jejichž rodiče přišli do Francie, se pokládají za Francouze. Národ je teda asi dost těžko uchopitelnej pojem a právě proto se s ním tak lehce manipuluje. Nejlepší doklad toho je ta trapná soutěž Největší Čech, protože tam figurují jména jako Karel IV. - poloviční Francouz, Masaryk- poloviční Slovák, atd. atd.Jsou- li někteří lidi hrdí na husitské tradice, zájímalo by mě jestli by dokázali vjmenovat např. 4 pražské artikuly...."Habsburské područí"..taky dost relativní pojem, zajímavé je, že byl vymyšlen až v době kdy tohle područí trvalo už asi 200 let.

    ReplyDelete


  28. "Ctít hodnoty, pro které zemřelo mnoho tvých předků a chovat se tak, aby jejich oběti nebyly zbytečné." S tím se jistě ztotožní spousta lidí a nemusí kvůli tomu nosit bombr s našitou vlaječkou a vyřvávat, že Hašan je bůh a každý druhý jejich slovo není "národ" nebo "vlast"

    ReplyDelete


  29. 2Brumda: Co by ti asi na tohle reklo tech 30000 lidi co utikali po Bily hore, co by ti na to rekli lidi co zazili 2. republiku, co by ti na to rekli lidi co zazili protektorat, co by ti na to rekli lidi co byli v koncentraku. A mnozi dalsi... Mas pravdu, mozna je relativni pojem narod asi stejne jako kazdej druhej pojem (nebo spis kazdej). Ale pochybuju ze ty mas dost odvahy nejak tu svoji hrdost a ztotozneni vyjadrit, podobne jako ty co tady odsuzujes. Oni, jakkoliv se ti to nemusi libit, delaj aspon neco. A nejsou to zadny nacisti ani radikalni ultrapravicaci. A nakonec uz jsem to tady rikal, kdyz si tu beres do ust Landu, tak bys o nem moh vedet taky neco vic nez co delal a jak se oblikal pred 15 lety...

    ReplyDelete


  30. O Landovi a jeho oblíkání jsem já neřekl ani slovo, ten člověk je mi úplně volnej, pořád mi připadá, jako zastydlej puberťák. Jestli se věnuje charitě tak je to jistě úctyhodný a 100krát užitečnější než debatování o vlastenectví.
    No jo, ale kolik lidí z těch co utíkali po Bílé Hoře nebyli Češi? Dávat do jedné řady Bílou horu a protektorát je blbost, protože Protektorát byl samozřejmě celkem jednoznačně násilí jednoho národa na druhém, což se o Bílé Hoře rozhodně říct nedá.
    A na závěr si neodpustím citát, Čecha nad jiné bystrého a v pravdě vlastence:
    "Kéž by nám to češství z huby do rukou přejíti ráčilo" K.H.Borovský.

    ReplyDelete


  31. S tim citatem nelze nez souhlasit...

    ReplyDelete


  32. Tak se mi zdá, že jen Anonymous a Kozlík pochopili o co tady de. Landa se nesnaží svoji hudbou pobuřovat či urážet. Říká jen svoje názory, stejně jako vy, ale on ne náhodou má pravdu. LIDI ZACNETE PREMYSLET. Takový jako vy sou nejhorší. Hovno ví a moc kecaj. Neodsuzujte hned jen podle toho jak Landa vypadá. I Landa prošel svým vývojem z radikálního na umirnenyho. Asi jste neslyšeli jeho vynikajicí předělávku Mozartova Requiemu. To je snad podle vás něco radikálního???? Tak ho přestaňte vidět jak debila.

    ReplyDelete


  33. Brumda: Ale vždyť je přece úplně jedno, jestli byl Masaryk Slovák nebo Karel IV. Francouz, jde o to, kam se řadili oni sami, co považovali za svůj domov a co jim bylo blízké. Vzhledem k tomu, co oba dělali, se dá předpokládat, že se doma cítili v Čechách, pokud to přímo oni sami neřekli. Podle té tvojí teorie bys asi moc Čechů u nás nenapočítal, celá Evropa je jeden velký rasový a národní maglajs (mimochodem takhle si to většinou vykládají rasisti a neonacisti). Prve jsem tu definici národa nevystihl, jazyk a území sice obvykle patří k atributům národa, ale národ spočívá na společném kulturním a společenském vědomí (kde se asi vzal národ američanů nebo kanaďanů, když jsou to potomci vystěhovalců různých státůEvropy). K těm husitům - myslíš, že člověk nemůže obdivovat husity pro jejich statečnost a schopnost vzdorovat celé Evropě, Žižku pro jeho vojenské schopnosti a Husa pro osobní statečnost, pokud nezná 4 pražské artikuly, podhoubí státní krize, evropskou reformaci nebo jednotlivá díla Mistra Jana Husa? To si rozhodně nemyslím, takovému člověku stačí, když bude vědět, že evropské mocnosti musely přistoupit na kompromis, protože neexistoval mechanismus, který by je husitů zbavil. Dnes se přece nepřipomínají cíle, za které husité bojovaly, protože ty patřili své době, ale schopnost vzdorovat, být neporazitelný a držet pohromadě je nadčasová a dodnes obdivovaná. V tom je podstata a ačkoliv základní znalost celé problematiky patří ke všeobecnému vzdělání, s husitskou tradicí v Čechách nesouvisí.
    Pojem "Habsburské područí" vznikl v době, kdy vznikal pojem národ v moderním pojetí a kdy si (někteří) lidé našeho státu počali uvědomovat sounáležitost a vlastní výlučnost, na tom není nic zajímavého a je to zcela logické a v pořádku. Když si národ uvědomí svou vlastní identitu a touhu rozhodovat o svém osudu sám, tak si také uvědomí, že je v područí jiného národa, který mu to nechce umožnit (viz. symbolické Národní divadlo).

    P. S.: Bombr s vlaječkou nemusí vlastenec nosit (a taky často nenosí), ale klidně může a mě to nepřijde jako něco, co by mě pobuřovalo, to je snad každého věc.
    S tím citátem máš úplnou pravdu, ovšem dnes už není moc těch, kterým by češství vůbec něco říkalo (sám o tom asi něco víš), ale jsou takoví (Landa) a snaží se, aby jim to češství do rukou přešlo. Ale zatím je jich žalostně málo.

    ReplyDelete


  34. Musím se pozastavit nad tvrzením, tykajícího se bombra a vlaječky. V prvé řadě musím konstatovat, že je mi na zvracení z osob hlásících se k neonacismu, čímž nereaguji na nic předešlého ani konkrétního, ale v souvislosti s vlastenci jak se tyto osoby samovolně nazývají a tvrdí, že nemají s náckama nic společného, si nemohu pomoct, ale stále nedocházím k racionálnímu vysvětlení proč tak historicky uvědomnělým, společensky etickým a charakterově nepokřiveným lidem není lhostejné, že se tak nepatrně liší od skinů!?Tohle opravdu nemohu pochopit.Předem děkuji za případné vysvětlení...

    ReplyDelete


  35. To UNAUTHORIzED:Ale já Landy neodsuzuju podle toho jak vypadá, ani jsem netvrdil, že je nácek nebo něco podobnýho. Nemůžu za to že mi jako textař připadá jako dost slabej epigon Kryla. (Stačí se podívat na formální stránku jeho textů, o obsahový se mi vůbec nechce diskutovat).
    Ta tvoje výzva:"LIDI ZACNETE PREMYSLET" mi v souvislosti s osobností D. Landy připadá komická: Snad z něj nechceš dělat intelektuála?

    ReplyDelete


  36. Když se vrátím k těm Marokáncům - je to úplně jiná kultura a přece se považujou za Francouze. Prostě kategorie "NÁROD" nějak v tom čím dál víc globalizujícím se světě ztrácí na dřívějším významu a nemyslím si že je to negativní jev. A když vidím ty debílky v BOMBRECH, jak řvou:"Čechy Čechům" tak mám chuť se přihlásit k rómské národnosti. Jestli tohle je to pravý češství, tak to chcu být radši Němec!

    ReplyDelete


  37. qip : vysvětlení je prosté - být skin se nerovná být neonacista, to je jen vyhrazená část, to ví každý kdo se třeba jen trochu porozhlédne po internetu (abych nebyl osočen z předpojatosti - já nejsem skin a nikdy jsem nebyl). Nemá cenu tady ještě rozebírat podoby skinheads, stejně máte každý zafixovaný obrázek skina s hákovým křížem a nemáte potřebu to nějak měnit. Ani já nemám potřebu se o tom nějak dohadovat, vím co vím.

    brumda: Co se týká pojmu národ, jestli se chceš ve vlastním státě domlouvat jen anglicky (nemluvím o ovládání anglického jazyka, které považuji za samozřejmost), chodit do restaurací, kde mají nápisy jen v němčině a mít děti, které budou vědět houby o národní historii, tak můžeš směle zapomenout na pojem národ. Pro mě je to naprosto nepřijatelné, považuji to za hodně negativní jev a nehodlám něco takového tolerovat. Tečka.

    ReplyDelete


  38. Brumda: Že je Landa Krylův epigon...Tak už jsem slyšel lecos, ale tohle ještě ne. Není to ani tak urážlivé, jen hloupé. Snad bys měl příště brzdit, než začneš někoho osočovat z hlouposti (viz. tvůj názor, že Landa nepřemýšlí či co to...).

    ReplyDelete


  39. Bylo to myšleno tak, že dílo D. Landy mi nepřipadá zas až tak hlubokomyslné...

    ReplyDelete


  40. ..a ne Landa nepřemýšlí.To bych si nedovolil.
    to Kozlik Byl jsem na tom odkazu, nechápu proč se pořád v souvislosti s vlastenectvím, národu ap. mluví o Bílé Hoře,

    ReplyDelete


  41. Brumda: Zde se v souvislosti s Bílou horou uvažuje o typickém čecháčkovství (jaké je a zda vůbec existuje), tedy o charakterovém rysu populace, která došla k národnímu vědomí až později. S vlastenectvím a národem to souvisí nepřímo.
    Osobně uvažuji o Bílé hoře jen v souvislosti, jak by to u nás vypadalo dnes, kdyby to skončilo opačně. Názor o národní tragedii není moje hobby, ale u obrozenců to chápu, u ostatních je mi to jedno.
    Jinak jsem rád, že myšlenku článku, totiž o tom, jaký je význam slova národ a co znamená "čím dál víc globalizující se svět", bereš bez námitek.
    Pokud ti nepřipadají texty D. Landy až tak hlubokomyslné (předpokládám, že o nich máš dobrý přehled), tak bych chtěl vědět, které texty kterých hudebníků ti připadají hlubokomyslné?

    ReplyDelete


  42. Ten příspěvek výše (pro Brumdu) je ode mě.

    ReplyDelete


  43. seš asi trošku jinde a měl by jsi se nad těma kecama zamyslet

    ReplyDelete


  44. bimbo: děkuji za inteligentní radu, její vymýšlení ti bezesporu muselo zabrat moře času...

    ReplyDelete


  45. Hrozná kritika od hrozného kritika. Co člověk, to názor. Pro mě je pan Landa vzorem národní hrdosti. Češství je pro něj věc cti a to je hodnota, pro kterou si ho budu vždy vážit. A v hlavě to má po této stránce srovnané. Velmi. Současnost je v tomto podivná, ať žije amerika! Ne? Aha, tak třeba Pobřeží slonoviny. Hmmm, ale já jsem čech a proto bude nejkrásnější písnička na světě vždy naše hymna a pan Landa bude pro mě vždy ten dobrý, vhodný, skvělý...

    ReplyDelete


  46. Takze zaprve k recenzi. Asi jste dost nepochopili vyznam teto landovy predelavky... Uz jen ten nazev ,,Vecer s pisni Karla Kryla" dava jiste najevo ze se nejedna o nejake znovu predelani krylovych pisni jako to bylo u nadherne pisne Moriturite Salutant.... naopak slo o takove zazpominani si na Karla Kryla s jeho mirne hudebne predelanymi pisnemi. Album je toceno zive jak je videt v klipu a svuh ucel splnilo. Za nechapu lidi co Landu nazyvaji nackem za to ze pred 15 lety hral v kapele orlik. Jestli to nahodou nevite tak prave kvuli tomu ze jim fanousci na koncertech zacali hajlovat se kapela rozpustila...udelal by tohle nacek? A ze je nacionalista? To je jen dobre ze ma rad svoji vlast. Kryl byl taky nacionalista... A rikat, ze je nebezpecnej muze jen ten kdo o nem nic nevi a jen trapacky kritizuje. treba texty LAndovy texty osobne nevim o nikom kdo by v soucasny dobe psal najednou tak kvalitni texty plus skladal hudbu a jeste skvele zpival... A kdyz je rec o krylovy , kterej mimochodem moc dobre zpivat neumel a nikdo to moc neresi... Takze si dejte voraz vy kritici Landa se nesnazi bejt novodobej Kry Landa je nastesti Landa.

    ReplyDelete


  47. Kozlíku, že si vlastenec, dobře... ale oprav si hrubky a asi si dej znovu češtinu pro první stupeň. To je pak vlastenectví. mimocjodem - o čem je ten Landův text? Asi nesjem dost inteligenzní a vlastenec, abych pochopil. A jak se KONKRÉTNĚ vaše vlastenectví projevuje? Co děláte? Čemu a komu a jak pomáháte? Co zušlečhťujete a čím? A mimochodem: vážně si myslíte, že předělávat Mozartovo Requiem je potřeba? Má na to Landa? Má na to vzdělání a cit? CO VYSTUDOVAL TEN INTELIGENT? Já to slyšel - rockový paskvil solintávající Mozarta. Chci vaši odpověď, jak se projevuje vaše vlastenectví, odmyslím-li vztah k předkům, teĎ v době klidu a míru? Z vašich slov cítím dost agrese, tak se nezlobte.

    ReplyDelete


  48. Za překlepy se omlouvám, psal jsem to ve spěchu.
    mimocjodem - Mimochodem
    nesjem - nejsem
    inteligenzní - inteligentní
    solintávající - poslintávající
    teĎ - teď

    ReplyDelete


  49. Co dela landa neni tohle dostatecnej dukaz vzbuzuje ve vas myslenky a nuti vas k zamysleni tahle diskuze je toho dukazem.... lidi zacinaji myslet a uvazovat o narodnosti.... mimmochodem landa vystudoval na pražské konzervatoři obor hudebně-dramatický hrubeši asi o nem nic nevis a jen tak tady pises ostatne taky asi nechapes jeho texty jinak by si tohle nepsal...... podivej se na jeho oficialni stranky... www.daniellanda.cz

    ReplyDelete


  50. První sólo Landova deska, tedy Valčík, mne nadchla. Jak čas běžel, šlo to postupně do kopru. Krylovy písně v podání Daniela Landy jsou negativním vrcholem tohoto procesu. Měl zůstat tam, kde byl, tedy u piva, skinů a motorkářů, potažmo u pernamentní vzpoury mladejch proti všemu a všem a nesrat se do toho, na co nemá, resp. čemu nerozumí. Viděl jsem krátký úryvek v TV z jakéhosi kostela, kde Daniel Landa zpívá Krylovy písně z listu na pultíku, /tutově to nebude notový záznam/. Říkám si Karle, co jsi světu provedl? Abych tu dlouho neplkal. Na rozdíl od Daniela Landy jsem si s Karlem rukou potřásl, dokonce jsme spolu jednou pili i pivo z jedný flašky, ale to sem nepatří. Co je pro mne cennější, že to, že mám jeho první desku vydanou /a záhy zabavenou/ v roce 1969, že jsem tohoto zpěváka léta poslouchal v praskotu rušiček, jako poselství z jiného konce vesmíru, že tento nepatrný a trochu rázovitě bizarní človíček, trochu dítě, blázen a podivín zároveň, nastavil zrcadlo nejen tehdejšímu systému, ale i každému z nás osobně. Naše podivná a ztracená generace dětí květin je tedy Karlovým pernamentním dlužníkem. Řeknu to surově: Na vypořádání se svým názorem na domov, vlast a národní náležitost nepotřebuji takové směšné rekvizity, jakými je v specielně v Čechách vlastenectví. Je to karikatura lásky k vlasti, fangličkaření a vrchol pokrytectví. Mám rád to malý místo v Evropě, kde žiji, ale "neskáču a tedy zřejmě nejsem Čechem". Podivně binární svět, kde názorovou rozdílnost demonstrovaly ostnaté zátarasy, se v Evropě zhroutil koncem roku 1989. Zapomenout se dá na ledasco, pouze ty hraniční kameny nám nikdo z podvědomí už nedostane. Ani ten váš spolek, Ordo Lumen Templi, nebo jak se to jmenuje, pane Lando...

    ReplyDelete


  51. Když se řekne vystudoval a pak se připojí Konzervatoř - tak to je k popukání.
    Tématem tohoto blogu není zamyšlení se nad Landou vytvořenými hlubokými díly, ale nad Landou. On sám je zajímavý člověk, ale díky jen své polointeligenci a dementním textům, jejichž úroveň asi stačí jenom náckům, se kterými se mu podařilo prorazit v bahně českých pseudomozečků a polointeligentů. Až budete vy - jeho ctitele - chytří, vzdělaní a citliví lidé, pochopíte, že to je jen křiklounskej vyřvávač prázdnejch frází typu: "rozsviťme si znovu vlast" a podněcovatel nenávisti, který není schopen revidovat svoji minulost. Sice se k ní tak nehlásí, ale desky orlíku stále nechává prodávat. Korunky josu korunky a vlast je vlast. Zvlášť za peníze a slávu.

    ReplyDelete


  52. Rád bych zde také něco řekl, ovšem ne nic urážlivého. Je velmi dobře, že pan Landa dělá to, co dělá, je to opravdový vlastenec a lidé jako on, jednou zachrání tuhle zemi. Přeji mu, ať jeho řád má více a více stoupenců, jen znalí lidé ví, že je to dobrá věc.Vlastenectví a duchovnost českého národa se musí opět rozvíjet a lidé již nesmí spát na vavřínech a jen přihlížet.Ano, chceme rozvoj takových řádů a turné a koncerty po celé české zemi, v katedrálách a kostelech, je to jen k dobru věci - jednou to pochopíte.

    ReplyDelete


  53. Nevím o co se Landa snaží, podle mě dostal zaplaceno aby propagoval rovnost mezi lidmi, ano čech čechovi je rovný, cizinci a kočovníci k nám nepatří.Kdo souhlasí ať to také napíše!!!!!!!

    ReplyDelete


  54. Nejrive reakce na hrubese.... Jsem rad ze si z predchoziho prispevku rozsiril svoji slovni zasobu o par slovicek ty polointeligntni pseudomozecku. Za dalsi jestlipak vis ze orlik byl zakazanej a vznikl uz za dob totality.... Zakazanej!!!! chapes takze si ho asi tezko nekdo jen tak koupil v obchode. V zitove jsem v landovych skvelych textech neslysel rosvitme si svou vlast. Ano zpiva o vlasti jak to tu je , ale rohzhodne v jeho textech nenajdes prazdna slova kamarade. Takze si sklidni ten svuj antilandovskej komplex.

    ReplyDelete


  55. Urážej si urážej... mně to nevadí. Nauč se psát, to mi vadí. Jak zachrání Landa (a to chci konkrétně) tuto vlast? Jak? Co je potřeba zachránit? Orlík byl po revoluci zakázanej? Toho jsem si ani nevšiml. A že se dodnes prodává, toho si všimne kdokoliv. Ty rasistický hospodský veršovačky jsou stále na pultech. To Landovi a spol. asi nevadí. Zkrátka jim to sype prachy. Soudím, že pro vás je Landa asi podobně inteligentní a sofistikovaný básník jako např. Rilke (čti Rilke), Weiner (čti Vajner) nebo snad Verlaine (čti Verlén). To ale ukazuje horizont vašeho vzdělání, vašich obzorů. Co děláte pro vlast? Opravujete památky? Pečujete o zvířata, přírodu a nemohoucí? Jste solidární? Čtete? Pokud ano, tak co? Co posloucháte jiného než Landu? Kolik umíte cizích jazyků (slovenštinu vám nepočítám)? Kolik jste už zmlátili lidí? Kým vším pohrdáte? Proč jste tak agresivní a maskujete to ctí a pořádkem? Rozsviťme si znovu vlast! Dovolte, abych se smál. Ale vlastně ani nevím čemu. Jděte si hajlovat na pískoviště a zopákněte si základku a učňák, vy trumberové. A pokud je pro vás druidovo mysterium dobrým textem, pak nemám slov.

    ReplyDelete


  56. Souhlasím s Hrubešem. Nejste nic jinýho než náckové a měli by vás zavřít do vězení, ale spíš blázince. Vaše myšlení je něco otřesnýho a ideologicky svázanýho. A nechápu v jakém žijete světě.

    ReplyDelete


  57. Jasne... Landa to je hurza hruz.. ale je docela popularni.. u nas v praci ho pmaji radi skoro vsichni a kdyz jim oponuji, tak pak nemaji radi me :-)

    ReplyDelete


  58. A co studujete?
    Myslet si o sobě, že jsem morální - to už vyžaduje pořádnou porci pýchy.
    A vám přijde, že Landu poslouchá naše intelektuální elita (nebo jak to nazvat)? Že místo jazzu, Bacha či Reicha si poští tohohle hospodskýho hejhulu? Vyřvávače hesel?
    Násilí - tuto spojitost není těžké odvodit, ač to zní banálně. Landa má skutečně vinu na vzrůstu xenofobie a homofobie zde v Česku, což nelze popřít. Stejně jako jeho násilnické a rasistické texty. Dodnes nechává svá stará alba Orlíku prodávat - není to průkazné? Je-li zásadový a skutečně fér, nechal by je pro jejich závadnost stáhnout.
    Je Landa výjimečný hudebník? Podprůměrný temně šansonový rocker s divnými názory a nikterak komplikovanou hudbou a primitivním hlasovým projevem a divně zastřeným hlasem...
    Vaše definice vlastenectví - to je normální a samozřejmé slušné chování. Proč jej hned olepovat takovými vznešenými hesly? projev vlastenectví je právě ono víc... přesah svého prahu.
    Ty básníky znáte? Všechna čest. Pokud ano, nechápu, že vám pak Landův text připadá inteligentní. Ty jazyky skutečně umíte? Proč ne. Nerad vám to upírám. Pak ale nechápu, že obhajujete Landu.
    Hajlovat si nepůjdu, nemám proč a Landu neposlouchám. Stejně tak neposlouchám Braník a nějaký ty blbce s nápisem 88 nebo Combat 18. je to stejnej kruh. Stejně jako Vlastenecká liga...

    ReplyDelete


  59. Hrubesi sracky sracky sracky ani nebudu tvuj prispevek cist ses debil radsi nemysly a di delat neco zsenstelyho

    ReplyDelete


  60. Hrubesi sracky sracky sracky ani nebudu tvuj prispevek cist ses debil radsi nemysly a di delat neco zsenstelyho

    ReplyDelete


  61. Slyšíte jen to, co chcete slyšet. Vidíte jen to, co chcete vidět. Chápete jen to, co chcete chápat...
    To byl můj názor na Vás- odpůrce Landy.. Daniel Landa je vlastenec a svými písněmi chce upozornit lidi, že nežijeme v dobré společnosti.. Někdo řekne, že to je rasista a nacista.. NENÍ! Akorát je proti romské národnosti. Ne proto, že mají jinou pleť ale pro jejich mentalitu..ještě k tomu Krilovi.. On chtěl jenom připomenout jeho jméno a jeho písně..

    ReplyDelete


  62. Jen čas ukáže jestli je to jen najivka - mazaný neonacista - nebo dobrý obchodník.Dle mého názoru však určitě není tím , čím by chtěl být.

    ReplyDelete


  63. Tedy to je eugenický vymítač ďábla. A Kryl není Kril. Co je podle vás dobrá společnost. Napište, vysvětlete, argumentujte, neurážejte. Vysvětlete co přesně myslíte pod pojmem vlastenec.

    ReplyDelete


  64. Vážený pane Hrubeši. Koukám a nestačím se divit.Že Vy jste to dotáhl skutečně daleko? Ale to bychom Vás určitě rádi poznali...My všichni, kteří jsme ovlivněni Landou, vyřvávačem hesel. Ač jsem na Landovi vyrostla, netrpím pocitem, že by mne ovlivnil šířením xenofobie. Ale z Vás nemám skutečně dobrý pocit. Ne, že bych souhlasila s pánem, kterého nazýváte trumberou, ale Váš úvod do literární teorie - viz. výčet básnických es, je trochu silná káva. Nesdílím Váš názor, že pouze osoba mající přehled o sofistikovaných básnících, jak jste nás všechny ráčil poučit, je svéprávná. Rilkeho ani Weinera nečtu, a řekla bych, že matura a selský rozum jsou pro mne akorád. Řekla bych, že zřejmě trpíte jakýmsi mindrákem, třeba máte hodně špatnou pleť. Nechám toho. Teď půjdu na ten písek, ale ne si hailovat. Půjdu dělat se synem bábovičky a poučím ho, že mezi námi jsou i lidé velmi zahořklí, kteří trpí nutkavou představou, že kdo nečte Verlaina patří na dno lidské společnosti. Jó, holt jsme všichni trumberové, a proto si teď poslechnu toho Landu.

    ReplyDelete


  65. Vážený pane Hrubeši. Koukám a nestačím se divit.Že Vy jste to dotáhl skutečně daleko? Ale to bychom Vás určitě rádi poznali...My všichni, kteří jsme ovlivněni Landou, vyřvávačem hesel. Ač jsem na Landovi vyrostla, netrpím pocitem, že by mne ovlivnil šířením xenofobie. Ale z Vás nemám skutečně dobrý pocit. Ne, že bych souhlasila s pánem, kterého nazýváte trumberou, ale Váš úvod do literární teorie - viz. výčet básnických es, je trochu silná káva. Nesdílím Váš názor, že pouze osoba mající přehled o sofistikovaných básnících, jak jste nás všechny ráčil poučit, je svéprávná. Rilkeho ani Weinera nečtu, a řekla bych, že matura a selský rozum jsou pro mne akorád. Řekla bych, že zřejmě trpíte jakýmsi mindrákem, třeba máte hodně špatnou pleť. Nechám toho. Teď půjdu na ten písek, ale ne si hailovat. Půjdu dělat se synem bábovičky a poučím ho, že mezi námi jsou i lidé velmi zahořklí, kteří trpí nutkavou představou, že kdo nečte Verlaina patří na dno lidské společnosti. Jó, holt jsme všichni trumberové, a proto si teď poslechnu toho Landu.

    ReplyDelete


  66. Ten clovek co psl tohle dilo si mysli asii ze kdyz umi psat ze mu to dava slovo narodu ? Landa je coolovej .. ne jak ti vasi blbi HipHoperi ja osobne bych tuto hudbu zakzal ! kdyz se ti nelibi ty pisnicky proc si je poslouchal? Landa stoji s nama cechama a nezradi jak jini tk si ho vaz woe !

    ReplyDelete


  67. Adi Over Riverovi: Asi mi ušlo, komu patří Tvůj příspěvek.Můžeš to objasnit ? Nemůžu se ubránit pocitu, že kdyby tohle Landa četl, dostal by kopřivku. Já se někdy nedivím, že pánové jako Hrubeš a spol. si myslí, že Landovi příznivci jsou absolventy pomocných škol nebo hornických učilišť. Tím chci říci, že Tvůj příspěvek postrádá hlavu i patu.

    ReplyDelete


  68. Všem: Tak jsem se dnes chtěl jen dozvědět něco více o jedné z písní Karla Kryla a Google mě zavedl na tuto diskusi, která mě překvapila svým počátečním názorem na úpravu textů Karla Kryla a podle mého, jak tu bylo již řečeno, na památku a připomenutí si Karla Kryla, toho co dělal a jakým způsobem pro tuto vlast. Já sám jsem začal poslouchat Kryla v době, kdy jsem byl na učilišti a pár let před tím než padla vláda díky jakési Sametové revoluci. Myslím si že díky němu jsem dokázal pochopit co se tu dělo když jsem nebyl na světě a nebo byl ještě malý koláč a lidé se báli říkat pravdu. Ale nechci uhýbat od témata o kterém se tady tolik píše. Daniela Landu poslouchám aktivně a začal mě zajímat jako člověka od doby jeho alba Chcíply dobrý víly. Skupinu Orlík si moc nepamatuji, přestože mám doma jejich desku, ale asi mě tato hudba nikdy moc neoslovila. Zpátky k písni Chcíply dobrý víly. Je to zhruba 10 let od vydání tohoto alba a já teprve až po shlédnutí Večera s písní Karla kryla přišel na to (za což se sám docela stydím) že nezpívá o pohádkových vílách, ale o nás všech co tu žijeme a probouzí nás k tomu abychom si uvědomili za co a komu vděčíme za možnost žít a mluvit právě tím jazykem, kterým tu mluvíme. Samozřejmě to není jen tato píseň kterou tu vzpomínám. Je jich spousta a myslím si že jeho postupná transformace nezačala nějakým třeskem během minulého roku, ale že nám tu o nás a o tom jak se chováme jeden k druhému a k naší vlasti zpívá už pěkných pár let. Je na každém z nás jestli chceme být těmi třemi opičkami a nebo si uvědomit proč máme ve státním znaku Lva a ne ony zmíněné tři opičky. Já sám se dojímám nad takovými maličkostmi jako je Národní Divadlo. Důvod proč bylo postaveno a hlavně kým. Přečetl jsem si tuto diskusi a bylo zde mimo jiné poukázáno na vzdělanost a na to kolik má kdo tříd. Spousta těch lidí co se sbírala a pomáhala stavět Národní divadlo neuměla číst a psát. A přesto jsem na ně jako vlastenec a Čech hrdý, na to že se dokázali semknout v době myslím ne zrovna jednoduché a dokázali nám tu něco zanechat. A dokázali to dokonce dvakrát. To je si myslím to o čem dnes i dříve Landa zpíval a co nám chybí. Je nás tu 10 milionů já a bojím se abychom se z toho Českého Lva opravdu nestal pejsek na řetězu a nebo již zmíněné opičky. Myslím si že tohle je asi moje definice vlastenectví a díky pokud jste si to přečetli, ať už se mnou souhlasíte a nebo se Vám tyto slova nelíbí.

    ReplyDelete


  69. Milánovi: Díky Vám, mluvíte mi z duše. Jen jsem si po přečtení Vašeho příspěvku uvědomila, že nechci, aby můj předchozí příspěvek vyzněl v tom smyslu, že si lidí kteří nevystudovali na akademické půdě nevážím.Hodnotu člověka jako takového nechci poměřovat v závislosti na výčtu titulů před a za jménem. To však dle mého názoru nic nemění na faktu, že někteří rádoby příznivci Daniela Landy vzbuzují dojem, že se rekrutují výhradně z žáků škol pomocných a zvláštních. Jinak zdravím všechny, kteří se chystají na Landovu Bouři 2005.

    ReplyDelete


  70. Když se Landa bouří,
    tak se z hlav všem kouří.
    Tolik moudra, tolik slasti,
    on je synem naší vlasti.
    Zachrání ji, jsem si jist,
    neboť on má dlouhej píst.
    Filosof je, básník skvělý,
    který ví, co nás teď bolí.
    Vlastenectví to nás spasí,
    ale jak - sám neví asi.
    Řeči plané, hlavá holá,
    toť je důvod proč je za vola.
    Hlas má silný, zpěv však nezná,
    jenom křičí - jako ze sna.
    Po večerech spřádá plány,
    s Komourousem a těmi pány,
    jak naši zem očistit,
    chybí mu však nadhled, vtip.
    Jen výhružky, silná slova
    pro blbce je moudrá sova.
    Přeji mu lví ocasy,
    jeden ať dá si do pusy.
    Ať si žumlá kus svý vlasti
    jen pro sebe ať má kus slasti.
    Bílej jezdec? Pěknej blbec.

    ReplyDelete


  71. Mirku, Mirku...Zujte si boty, načichejte se. Sebe utratíte a nám ostatním bude líp.

    ReplyDelete


  72. SALVE básníku Mirku :
    Filosof je, básník skvělý,
    který ví, co nás teď bolí.
    ..........................
    Jak se to pěkně rýmuje.

    Řeči plané, hlavá holá,
    toť je důvod proč je za vola.
    .............................
    A co rytmus, básnický bejku ??

    Přeji mu lví ocasy,
    jeden ať dá si do pusy.
    Ať si žumlá kus svý vlasti
    jen pro sebe ať má kus slasti.
    ...............................
    Básnicky opět skvělé, text mistrný, trochu si mi svoji kvalitou, mistře, připoměl Wiliama Blakea ::-- ))))))).

    No, nechceš - místo šaškování - začít sám u sebe, Génie ??
    Nebo je to příliš daleko ????
    JAGELO

    ReplyDelete


  73. no podle me je dan opravdu inteligentni clovek..ma dost velkej prehled o historii a jeho texty maj fakt hloubku..zkuste si je poradne poslechnout..ma skvely vyjadrovani..a jeho vlastnectvi?? jedine dobre!! konecne nekdo kdo rekne ze komunisti sou hovada a paroubek este vetsi!! a kdo z nas ma opravdu uprimne rad tmavsi cast z nas ktera jenom somruje a bezduvodne se pere..ja ho obdivuju a to celym srdcem!!

    ReplyDelete


  74. tak pozor!! dan je velmi inteligentní člověk, udělal toho pro Čechy moc a ještě moc udělá, to si jsem jistá, vy, někteří, místo abyste byli rádi, jakým způsobem uctil Krylovu památku, budete něco proti tomuto skvělému člověku vyrypovat? než něco zveřejníte, zamyslete se nad tím! vždyť Landa je naprostý formát, většina lidí ale nevidí ty věci, které dělá teď, většina si na něj pamatuje jen z dob Orlíků... ale otevřete oči, lidé se mění! a jeho texty? ty jsou naprosto úžasné!ale vy to zřejmě neumíte ocenit, nerozumíte, co nám chce prostřednictvím písní říct, nebo mu jeho umění tak závidíte, že ho musíte pomlouvat? je to k pláčí, opravdu

    ReplyDelete


  75. Už jsem myslel, že sem víckrát psát nebudu, ale napadlo mě, že by bylo dobré upozornit na Danovo vyjádření z pražského koncertu, které najdete na jeho ofic. stránkách. Řekl bych, že je tam spousta odpovědí na věci tu probírané. Jinak HRUBEŠOVI: Studuji filozofickou fakultu na jedné univerzitě, to vám musí stačit. A chtěl bych říct, že to tu uvádím jen kvůli vám a vůbec si nemyslím, že by vzdělání a tituly hrály nějakou roli na tom, jaký člověk je a co má v hlavě. Když vidím některé svoje spolužáky, tak je mi mnohdy dost na blití, naopak, můj nejlepší přítel má jen výučák a dal bych za něj ruku do ohně, stokrát ty moje spolužáky převyšuje. Je to asi v něčem jiném a zrovna tak to může být u Dana Landy, nemyslíte? Jinak dávat do souvislosti Landu a Conflikt 88 či Combat 18 je naprosto zcestné. Možná bych to aspoň trochu chápal v dřívějších dobách, ale teď už to snad omluví jen neznalost a neinformovanost. Také u Vlastenecké ligy jste poněkud mimo, ikdyž tam to je asi trochu méně jasné, ale rovněž dávat ji do souvislosti s Conflikt 88 a Combat 18 je hloupost a neznalost.

    ReplyDelete


  76. Je mi fakt špatně z toho,co tady čtu. Jedinej Hrubeš je tady normální. Člověk,kterej se zastává Landy,musí bejt hluchej a slepej. Vám to fakt nedochází??? Proč pořád melete o nějakym vlastenectví? Kdo neskáče neni Čech? Landa je normální nacionalista (zkráceně nácek),kterej dokáže zblbnout lidi. Lidi,který se rádi vezou a nedokážou myslet dál. Jen se vezte,ale je mi z vás špatně...

    ReplyDelete


  77. VASEK:
    ty si asi hodne inteligentni cooo...nacionalista se NEROVNA nacek..nacek = nacista...nacionalista je VLASTENEC...nemusi bejt rasista ani nic jinyho ma jen rad svoji zemi kulturu a tak dale..landa je uzasnej a jak sem uz rikala strasne inteligentni..narozdil od tebe..

    ReplyDelete


  78. Vašek: Kupodivu jsi mě svými argumenty nepřesvědčil, že jsem blbej já (a ostatní landovi příznivci) a ne ty...:))) Nacionalista skutečně není nacista, to ani není potřeba mluvit o landovi, mrkni se do slovníku.

    ReplyDelete


  79. Myslím si, že Landa je jedinej kterej si může dovolit přezpívat písničky od Kryla.Hlavně, že ted každej řve na to jakej je to hnus od Landy ale nebyt ho tak už by si na Kryla pomalu nikdo nevzpomněl díky Landovi se zase dostal do povědomí lidí.

    ReplyDelete


  80. No má to svý pro a proti -1, -Landa je podle mě supr(sólová tvorba),jedinečná muzika a úchvatný texty,samozřejmě se mi líbí i jeho muzikáli a pod.,a vážim si ho ale - 2- Co se týče večera písní sem moc nadšenej nebyl,mám rád Kryla takovýho jakej je a nepotřebuju aby to bylo jinak,(ovšem je morituri te salutan se mi zdá lepší)
    3, A další pro hodně lidí si už na Kryla ani nevzpomělo a díky Danovy zase vyplul na povrch a našel si nové posluchače toť´vše co sem k tomu chtěl říct.

    ReplyDelete


  81. Landa je frajer a kdo rika neco jinyho tak je to peknej dibil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete


  82. Lidi, nezapomínejte ,že důležitý je obsah, nikoli forma. Kdo z nás (ruku na srdce) By si dnes vzpomněl na Kryla? Moc nás není, že? Ve škole se o něm skoro neučí, a Dan Landa je jeden z mála, který našel odvahu lidem jeho poselství připomenout. Myslím, že nešlo o závratné pěvecké výkony, Karel Kryl taky nebyl žádný zvláštní zpěvák. Zkuste si CD poslechnout ještě jednou a POSLOUCEJTE.....

    ReplyDelete


  83. Bartez máš pravdu,tady jde oto že nám někdo říká jak padáme do sraček světového konzumu a zapomínáme kdo jsme.A je jedno jakou formou nám to někdo říká.....jestli falešným zpěvem,hlasem který tak či onak,já za to D.Landovi děkuji

    ReplyDelete


  84. Autor článku je trochu přiblblý nebo sem to špatně pochopil.A to že občas zapomíná texty mi ani nevadí ,je to dobrý spestření jeho koncertů.Naučte se Danovi naslouchat a pak ho krityzujte!!!

    ReplyDelete
  85. Kristýna KádnerováDecember 11, 2005 at 4:55 AM



    Nevidim na tom nic špatnýho,že Dan znovu nazpíval písně od Kryla. Chtělo tu udělat více lídí,jenže Ti nebyli schopný dojet za vdovou po Karlovi a promluvit si s tim o tom. A kdyby to Dan nenazpíval znovu tak by spousta lidí ani nevěděla, že nějaký Kryl byl...

    ReplyDelete


  86. Landa je nejlepší člověk kterýho znam a jestli vám na něm něco vadí tak mu to jděte říct do očí...

    ReplyDelete


  87. A Gott???Ten vyhrál slavíka jenom proto že přibejvá důchodců...
    A co na To Dan říká?nic.protože je lepší se k tomu nevyjadřovat

    ReplyDelete
  88. Krisýna KádnerováDecember 11, 2005 at 5:01 AM



    pro xxx: Máš pravdu,ale ani jeden z těch co plivou se mu postavit nedokážou. Mají kecy a kdyby měli říct něco přímo tak mlčí

    ReplyDelete


  89. Krisýna Kádnerová:děkuji za podporu..Dan bude Zlatej pořád i kdyby toho slavíka nikdy nevyhrál!!!

    ReplyDelete


  90. A můžu se zeptat jak zní nectěné jméno Autora článku??

    ReplyDelete
  91. Kristýna KádnerováDecember 11, 2005 at 5:05 AM



    ani podepsat se neumim, hehe no to je jedno:-)
    zase souhlas s xxx, to se lidi stydíte za svůj názor, že se nepodepisujete?????

    ReplyDelete


  92. Loučím se s vámi a už sem nikdy nepříjdu..
    A kdyby mne někdo scháněl tak sem Na L-Gildě

    ReplyDelete


  93. zdravím vás s úctou,jstli někdo říká že Danovy písně nejsou k zamyšlení tak patří asi nejspíš do nějaké léčebny ale já se na vás nezlobím protože jste slepí a nemáte otevřené oči,to je to co mně mrzí lidi ho odsuzujou a vůbec nevídí co je v těch textech a vlastně i v Danovi.Myslím že kdyby tady nebyl ani já bych tady nebyl

    ReplyDelete
  94. Kristýna KádnerováDecember 11, 2005 at 5:08 AM



    Janku proč se nepodepíšeš aspoň Ty?? Nic Ti to neudělá číslo

    ReplyDelete
  95. Kristýna KádnerováDecember 11, 2005 at 5:08 AM



    já jsem taky na L-Gildě a nebo na Gladiu..radši pryč odsud

    ReplyDelete


  96. Ten Janek Blázen sem já a to je můj nick na gládiu a na Gládiu.Kdyby náhodou někdo měl připomínky

    ReplyDelete
  97. Kristýna KádnerováDecember 11, 2005 at 5:18 AM



    Janku:-*nikdo mít připomínky nabude, ale je lepší jednat za svoje jméno než pod nickem.... Ktýnka

    ReplyDelete


  98. ten kdo pisal tento clanok o Landovi je dobry pako lebo ked nevie ani co je Landa zac tak nech nepise take kraviny a ked je pan velmi mudry tak co to nejde robit on on to bude ma urcite lebsie , lenze tomu panovy by tam neprisla ani jedna osoba to je ten problem

    ReplyDelete


  99. ten kdo pisal tento clanok o Landovi je dobry pako lebo ked nevie ani co je Landa zac tak nech nepise take kraviny a ked je pan velmi mudry tak co to nejde robit on on to bude ma urcite lebsie , lenze tomu panovy by tam neprisla ani jedna osoba to je ten problem

    ReplyDelete


  100. Landovi příznivci dnes vzali Gramec útokem...:-)))

    ReplyDelete


  101. ten kdo psal tento článek dopravdy nic nepochopil, Dane pokračuj v tom co děláš, je to správná věc!!!

    ReplyDelete


  102. Hele, Hrubeš, všiml sis, že ze zpěváka, který před rokem zmršil Krylovy písničky se během "diskuze" stal SPASITEL? Pán Bůh s námi a zlé pryč! Ještě že jen národa a ne rovnou celýho světa. Ale to se teď s tím novým řádem (až přijde na to, o čem vlastně má být), může ještě všechno změnit! Aúúúú

    ReplyDelete


  103. Virťa: Kdybys radši napsal něco normálního...

    ReplyDelete


  104. Kozlik:To bych sice mohl, ale všiml sis, že normálního tady toho moc nebylo ani přede mnou, takže jsem chtěl jenom zapadnout do společnosti. ;-)

    ReplyDelete


  105. ahoj.myslim ze to co chtel Landa oznamit svetu tak oznamil.jsem velka fanynka landyi kryla amyslim si ze tak jak bojoval kryl kdysi tak ted v tom pokracuje dan!!!!!!!!!!!zamyslete se nekdy nad jeho texty!!!!!!kdo jiny by tak tvrde a odhodlane dokazal v dnesni hnusne dobe bojovat za narod,vlast a pravdu!!!kdo jiny by dokazal tak dokonale vylicit situaci v tehle zkurv... zemi nez on?????ma svou pravdu vsrdci a tvrde si za ni pujdu tak jako landa.je nas malo ale preci-vlastenci povstante a ukazte svetu ze Česi se jen tak nedaji.

    ReplyDelete


  106. katke: Daniela Landu si docela často pouštím, dokonce v této chvíli nemaje hrací přístroj, investuji občas peníze do Jukeboxu. Přesto způsob, kterým se tady všichni snaží hájit D.L. mi připadá poněkud nešťastný. Vlastně ani nechápu, proč mám ty divné pocity, že mě chceš k uznání Tvého názoru tvrdě "dokopat". Svět se dá přece měnit i jinými prostředky, než jenom bojem. A navíc, zatím se tady všichni snažili občas řešit pojmy, jako je národ a vlast (v době mé základní školní docházky jsme museli tu svou socialistickou vlast vzývat ve všech pádech), ale zkus mi definovat, co je to pravda. Teď nemyslím tu Tvou, za kterou si tvrdě půjdeš, ani tu Havlovskou, ani socialistickou, ani pravdu mé exmanželky. Existuje objektivní pravda? Nebo jenom ta spousta subjektivních pravd, ze kterých vyhrává ta, kterou podpoří nejvíc lidí, ať už z přesvědčení, nebo z blbosti, z lenosti, z nezájmu .......

    ReplyDelete


  107. Dan Landa je dobrej..vazne dobrej..ma skvely texty a znam jenom malo zpevaku ktery by nazivo zpivali tak dobre..zpiva totiz nazivo uplne stejne jako na cd..a jedine dobre ze se neucastnil slaviku tim by u me hodne klesl..dane pokracuj v tom co delas a vy*er se na vsechny Jiri x. Dolezali a jemu podobne co se ti jenom snazi hazet klacky pod nohy protoze nedokazali to co ty..uhranout davy ale jen v tom dobrym slova smyslu..

    ReplyDelete


  108. Karel KRYL zpíval své písně LASKAVĚ. To se rozhodně o Landovi říci nedá.

    ReplyDelete


  109. Karel Kryl zpíval dobře už jenom kvůli tomu že zpíval proti komančům.ale mě se prostě víc líbí rock takže se mi to víc líbí od dana.

    ReplyDelete


  110. nevím co se vám (některým) zdá na danovi nebezpečnýho.

    ReplyDelete


  111. musím z tebou souhlasit Nikol.Taky nevim kolik zpěváků by dneska zpívalo na živo.JE TO FAKT BOREC!!!

    ReplyDelete


  112. zamyslete se už konečně nad danovima písničkama a neurážejte furt.(samozřejmě jen někteří)

    ReplyDelete


  113. Virťo-Zdravím tě , jen tak dál poslouchej Dana a bude to ok.Jenom pořádně a uvažuj nad tím co je v textech.čao

    ReplyDelete


  114. Vážení diskutéři, konkrétně vy, kteří se zastáváte Daniela Landy, děkuji vám za vaše příspěvky. Vaše lexikální zásoba a neustálé opakování stejných vět a hlavně permanentní hrubky, to vše vypovídá o vaší úrovni. Její kvalitu si posuďte sami pečlivým přečtením blogu, ačkoliv pochybuji, že vám toto zrcadlo bude stačit. Když vám stačí Landovy texty jako duchovní naplnění, přesné pojmenování věcí a objevení našich problémů, pak nemám slov. Je to pro mě trochu málo, ale vy se asi spokojíte s málem. Když vám stačí křičící hospodskej hejhula s jednoduchým bigbítem, milovník náklaďáků a "mašin" a kickboxu a "bejvalej" rasista, nyní "křesťan", s prázdnými frázemi o národu, hrdosti, cti, (stále jsem si u něj nevšiml čím, kromě slov, sám toto naplňuje), tak nemají debaty smysl. Zdravím vás
    Jiří Hrubeš

    ReplyDelete


  115. nikdy nebyl rasista a nikdy nedělal kickbox ''kurva''měl by sys o něm víc přečíst a pak diskutovat.

    ReplyDelete


  116. HRUBEŠ: Co si myslím o vaší nadutosti, hlouposti a permanentním urážení všech okolo už jsem vám napsal, svým rozloučením jste za tím vším udělal důstojnou tečku. Je fakt, že se rozhodně nechci zastávat všech zde píšících příznivců Dana a s některými se nehodlám identifikovat (a asi ani Landa), ale na vaše plivance po všech zúčastněných fanoušcích obecně opravdu nenacházím slušných slov. Buďte sbohem, musím uznat, že vaše chorobná osobnost mě skutečně obohatila.

    ReplyDelete


  117. kulido zkus se zamyslet nad písničkama od orlíků ty jsou HODNě!!!!k přemýšlení.ty musíš zkutečně pochopit abys věděla oco jim (orlíkům)jde.

    ReplyDelete


  118. kulido zkus se zamyslet nad písničkama od orlíků ty jsou HODNě!!!!k přemýšlení.ty musíš zkutečně pochopit abys věděla oco jim (orlíkům)jde.

    ReplyDelete


  119. Zdravím všechny příznivce Landy a jeho odpůrců bych se rád zeptal,co ONI dělají pro svou vlast a národ-když kritizují člověka,kterému naše vlast není lhostejná!!!Kdo má Landovi za zlé,že nemá rád cikány???Snad blázen jen!!!Přeci není možné,aby normální člověk s otevřenýma očima neviděl to,jak se cikánům neustále-ve všem-ustupuje!!!A nejsou to jen oni,jsou to téměř všichni-až na vyjímky-přistěhovalci.Vás baví na ně pracovat,když oni se vám jen smějí?Mě teda ne!!!!!!A nechápu,z jakého důvodu mu má někdo za zlé,že zkopíroval Kryla..?...Samozřejmě Landa nikdy nebude Krylem,ale jde přece o to gesto k němu,copak to nechápete?A jeho proslovy mezi písničkami...?Věřte,že to nejsou jen bláboly vykřiknuté do tmy.Ten člověk moc dobře ví,co říká a o čem zpívá.Mě osobně většina jeho písniček dost silně oslovuje.Také proto,že to nejsou banální texty,ale dobře zakódované myšlenky,s kterými se já osobně téměř ve všech případech ztotožňuji....Než začnete někoho kritizovat jen proto,že má holou hlavu a nosí martensky,zamyslete se nejdříve nad tím co se vám snaží říct a hlavně proč...Mějte se,zdraví BWR

    ReplyDelete


  120. Souhlasím s Hrubešem a jinými odpůrci Daniela Landy. Vaše úroveň psaní je vážně otřesná. Co děláme pro svůj národ a nejsme přitom rasisti a sektáři typu Landa a jeho přívrženci? Například platíme daně, učíme se česky psát a bez chyb, dáváme na charitu, vychováváme své děti proti rasismu a učíme je toleranci, což asi minulo odporné výlevy předchozího pisatele, který by spíš než psát na internet měl asi sedět ve vězení. Také jsem nepochopil jak velkou moudrost vám DL dává, když se takto projevujete. A co vy děláte pro vlast? Mlátíte "cikány, kterejm se ve všem ustupuje", nenávidíte přistěhovalce. A ještě - Landa nikdy nebyl rasista? Tak si poslechněte Orlík, tam je to úplně hmatatelné.

    ReplyDelete


  121. Ještě bych rád napsal panu Koubovi, že ve slově sys není tvrdé y. Ale to je asi jen malý inteligenční nedostatek.

    ReplyDelete


  122. jo? tak tos asi moc ty texty orlíků nepochopil(možná u písničky bílá liga,ale to je tak vše). GOROVI!!

    ReplyDelete


  123. Tak to jsem to vážně asi neslyšel, ale když ani neumíte pravopis, tak od vás není možné ani očekávat porozumění všem rasistickým narážkám, ale v jádru jsou asi vaším světanázorem.

    ReplyDelete


  124. Já Landu poslouchám také.Jsem student gymnázia.Nejsem rasista, neonacista, po noci nemlátím romy a podobně.Problém je, že posluchač začne u normálních nahrávek (Valčík a výše),ale po chvíli narazí na rasistický Orlík (Tfuj)!
    Proto souhlasím s panem Hrubešen, že Landa by měl Orlíka stáhnout s trhu, i když jsem ho na trhu ještě neviděl.

    ReplyDelete


  125. Tvrdit, že Landa nebyl rasista mi přijde poněkud zavádějící.Stačí si poslechnout písně Bílá liga, Alíbagil není naštěstí rozumět, atd., jejichž obsahová hodnota je nulová a nikoho nenutí se zamýšlet.
    Ovšem stejně zavádějící je tvrdit,že Landa je rasista stále.
    Omlouvám se, v minulém příspěvku je hrubka - správně je z trhu.

    ReplyDelete


  126. Mole,ty sráči zkurvenej!Ty jdi taky do prdele s těmato kecama!Když nemáš rád Landu,tak si polib prdel!Jdi si ho radši vyhonit(pokud jsi holka tak promastit)a vyser se na tyhle zasraný keci!Odepiš ty zkurvisyne!

    ReplyDelete


  127. Adolf:
    1.Velmi zajímavý slovník
    2.Co máte proti romům?
    3.Mohl byste mi prosím objasnit,za co bojují skinheads?Myslel jsem, že skinhead se nerovná neonacista.Zatím mě utvrzujete v opaku
    4.Jestli obdivujete Adolfa Hitlera (asi jste nemínil Adolfa Borna), měl byste zkusit přežít v zimě u Volvogradu (dříve Stalingradu) se čtyřiceti g chleba denně po dobu tří měsíců
    6.Pokud vím, D. Landa se veřejně od neonacistů distancoval.Viz přepis prohlášení z pražské bouře 2005 na jeho oficiálních stránkách
    7.Potřebujete ještě něco vědět?

    ReplyDelete


  128. LoL
    Kreteni ...
    1. Landa není neonacista, ale nýbrž vlastenec
    2. co mate proti romům? lol to je otaka na to ti neodpovim nic... A i kdyby odpoved by byla negativni
    3. Proc rozebirate nekoho kdo vas vubec nezajima?
    4. Landa je Čech jak se patří! Jak znám dnešní TEENAGEry tak furt melou " ja chci do ameriky, ta amerika se ma, chtel bych byt american, proc jsem cech?".... Vubec si nevazi toho ze jsou CESI!
    Národ který (nebyt zamrdanych komunistu) by byl svetovou velmoci, staci jen se podivat do kronik jak se cesko melo pred II. svetovou valkou, ale nato jste lenivi...
    Takze: Si dete poslouchat ten BEZVYZNAMNY (o nicem), Odporny, bezesmyslny HIPHOP, neboli hudba o nicem.. (Hudba je co se hraje a ne dela pres PC)
    !!!! OI OI !!!!!
    P.S.: porc jsem dostal BAN do tohoto fora?

    ReplyDelete


  129. 1.Žiju v malém městě- žádného teenagera , který by tvrdil, že chce být Američanem neznám
    2.Citace: "Národ který (nebyt zamrdanych komunistu) by byl svetovou velmoci, staci jen se podivat do kronik jak se cesko melo pred II. svetovou valkou, ale nato jste lenivi..."
    Přečti si diskusi na fóru www.fronta.cz na téma "Měli jsme se v roce 1938 bránit?" a pak tady piš něco o lenivosti
    3.Hip hop, či jak se to jmenuje mi také nic neříká, pouze jsem napsal, že Orlík je podle mého názoru o ničem
    P.S. Co znamená to OI?

    ReplyDelete


  130. V Orliku jde predevsim o text, staci ho jen pochopit. Mno bránit to nefím.. urcite by to bylo beznadejne proti nemecke armade.... ale urcite by utrpela velke straty protoze stare ceske bunkry byli (vetsina) dobre umistena, ale aspon by nemci vedeli ze nejsme zeme ktera se bohuzel vzda usemi bez boje. O tom ze ti Hip-Hop nic nerika tak to se teda mas!!!

    ReplyDelete


  131. O text? Některé písně bych označil za rasistické a jde o propagační písně Skinheads. Jinak bych rád věděl, co si Skinheadi myslí o výše zmiňovaném koncertu na Vyšehradě?

    ReplyDelete


  132. narození: 4. listopad 1968
    vzdělání: absolvent konzervatoře - obor hudebně dramatický. Herectví se věnoval pouze příležitostně.
    herectví: nejznámější role Dana jako herce byla ve filmu: "Proč?", kde si zahrál "příznivce Sparty" Pavla. V roli svobodníka Halíka si zahrál ve celovečerním filmu Černí baroni. Je autorem scénáře "Zvláštní schopnosti", který byl zfilmován.
    historie: těsně po revoluci spolu s kamarádem Davidem Matáskem zakložil kapelu Orlík, kde název převzali ze stejnojmenné restaurace Orlík. Kapela Orlík koncertovala výjimečně a videoklip nikdy nebyl natočen (pouze jakási upoutávka na desku) . Hned po prvním albu a koncertě se ocitl Orlík jako trn v oku novinářům. Začala dlouhá kritika z nejrůznějších stran. Druhé album pojmenovali Orlík - Demise! To byl definitivní konec kapely Orlík. Poměrně brzy se oženil s Miriam Muller. V roce 1996 napsal společně s manželkou Mirjam scénář a hudbu k dirty muzikálu Krysař, který se hrál v divadle Ta Fantastica v Praze a v Bratislavě na Slovensku.
    závodění: jeho šesté místo v seriálu mistrovství Evropy v autokrosu ve třídě 3500 ccm to byl výsledek v době kdy se věnoval autokrosu, Dan v roce 1998 oslovil team ProCa-PTE- Holoubek, zda jej-li nechtějí vzít pod ochranná křídla při jeho autokrosaření. Po čase Dana pozvali na testovací jízdy a z testovacího jezdce se vyvinula týmová dvojka (Koloc, Landa). Hned po několika jízdách se ukázalo, že Dan zvládá perfektně nejen hudbu. V 1999 byl vyhlášen mezi trucky nováčkem sezóny. V roce 2001 Dan opustil dráhu pilota trucků a oblekl si kombinézu, helmu a usedl do vozu a jezdí rall

    ReplyDelete


  133. probuď se ty blbý pako!!! Jak to můžeš napsat

    ReplyDelete