R.E.M.

Rockové koncerty (tedy, je to vůbec rock?) se od koncertů vážné hudby liší... řekněme v mnohém.

Koncert R.E.M. byl pěkný, ale i zbytečný. Mezi klady patří to, že jsem JE konečně viděl, a také velice efektně vyvedená scéna, včetně videoprojekce.

Na druhou stranu byl pošuk Stipe méně pošukoidní, než jsem čekal, a hlavně jsem nechytl ten drajv z živého vystoupení. Chci říct - poslouchat symfonický orchestr naživo a z nahrávky, to jsou dvě naprosto odlišné věci. Poslouchat R.E.M. naživo a z nahrávky, to vyjde celkem nastejno, hraje to stejně, zpívá to stejně, zbývá už opravdu jenom to video.

Navíc protestuji proti tomu, aby Stipe zcela záměrně zpíval mou oblíbenou pasáž (totiž konec bridge) z písně Man On The Moon o kvartu výš!

Ale zpátky k tomu, jak by to také mohlo vypadat v koncertních síních. Vstupu do budovy se domůžete jen když se propletete mezi kovovými bariérami a pustí vás ochranka.

Vstupné je sjednocené do druhé nejvyšší kategorie, což je geniálně vyváženo tím, že všichni stojí, a pokud chcete být u pódia, musíte přijít hodinu a půl před začátkem.

V ceně vstupenky jsou špunty do uší.

Koncert začíná nějakým předorchestrem, který vůbec nikoho nezajímá, ale všichni tam stojí, aby si udrželi své místo v davu. (A ten maník před R.E.M. byl teda fakt jedlej.)

Pak konečně přijde orchestr, kvůli kterému tu stojíte a necháváte do sebe šťouchat od okolostojících. Dirigent vysvětlí, že orchestr zahraje skladby, které zrovna nově nacvičil, a bude je prokládat osvědčenými hity, o kterých všichni vědí, že je orchestr dobře umí.

Publikum je plné červených ohníčků a povědomé vůně v množství větším než malém. Neustále se na vás někdo snaží vylít pivo.

Dirigent prokládá písně politickou agitkou a vychvalováním místních nápojů. Postupně se vysvléká, asi je mu horko.

No dobře, asi by to byl značně nekonformní koncert. Tak tedy nechme každé straně to její a vypíchněme ten skutečný styčný bod, tu dojemnou shodu: neuvěřitelně dlouhou frontu před dámskými záchodky.

2 comments:



  1. Dojemně trefné, děkuji:-)Právě proto na zavedené "orchestry" nemusím. Jo, takové irské bardy The Frames-můžu doporučit! To je o něčem jiném. A pár dalších, třeba brita Jamese Harriese, žijícího v Čechách. Díky, tenhle koncert REMcalů mi fuckt nechybí. Mrzí mě 4WALLS 30.1. ve Vagonu, proste sem nestihal:(O.F.

    ReplyDelete


  2. Pane link vy ste asi velký krytyk.Já vím že Landa není dokonalej ale chtěl připomenout Kryla.Což vam to nedošlo?Landa udělal pro Česko strašně moc díl.A co vy?kdy ste něco udělal pro Česko?seš nula.Nikdy se Landovi nevirovnáš a víš proč?Protože mu závidíš.nulo

    ReplyDelete